Таїнство Сповіді: Покаяння: блаженство відновленої любові іспит сумління
«Прийдіть до мене всі стомлені і обтяжені і я облегшу вас» (Мт. 11,28).
Ікона Пресвятої Тройці


Таїнство Сповіді: походження, ціль, відповіді на найважливіші запитання


І ще раз Ісус їм [апостолам] каже: «Мир вам! Як мене послав Отець, так Я посилаю Вас». Це промовивши, дихнув на них і каже їм: «Прийміть Духа Святого! Кому відпустите гріхи – відпустяться їм, кому ж затримаєте – затримаються» (Ів 20, 21–23).

«Коли ми, обмиті зі своїх гріхів у Хрещенні та обдаровані Божою благодаттю, знову чинимо зі злоби чи немочі гріх, Господь не відкидає нас і не відвертається, а очікує від нас покаяння. Він прощає нам, якщо ми каємося і сповідуємо свої гріхи. Святе таїнство Покаяння є великим виявом Божої любові й милосердя до нас грішних».

Ікона Божого милосердя

«Церква уділяє святе таїнство Покаяння (таїнство Сповіді), здійснюючи слова Господа до Апостолів: “Прийміть Духа Святого! Кому відпустите гріхи – відпустяться їм, кому ж затримаєте – затримаються (Йо. 20, 22-23).” Кожен священик продовжує апостольське служіння в таїнстві Покаяння, розрішаючи вірних від гріхів […]. Через молитву розрішення (розв’язання від гріховної неволі), яку промовляє священик, кожний каяник отримує Христове прощення».

Особа «через людську неміч часто помиляється, зневірюється в Божій любові або й свідомо та добровільно співдіє із силами зла. Проте Бог не відвертається від людини, що згрішила, а у Своїй любові й милосерді дарує їй можливість покаятися, тобто повернутися до життя, яке випливає з Хрещення [...]».

Таїнство Примирення з Богом (Сповідь) рятує від пекла, оскільки кожен важкий гріх, у якому людина переступає у вічність, є для неї незворотнім вироком. Саме тому такою важливою є добра сповідь перед смертю.

Ісус прощає грішника, що кається

Проте дуже мудро поступають ті люди, що часто сповідаються впродовж життя. Вони дійсно доводять практично свою любов до Христа тісним єднанням із Ним і стремлінням виконувати Його волю якнайкраще. Господь цінить це. Вартує зважити також і на те, що ніхто не знає своєї години смерті. Християнин завжди повинен бути готовим до зустрічі зі своїм Творцем на порозі Вічності…

«Часта Сповідь дозволяє людині пізнати не тільки свої упадки й провини, а й свої немочі та схильності до гріха. Благодаттю таїнства Покаяння християнин долає гріхи та схильності до них, піднімається з упадку й утверджується в чеснотах». В такий спосіб особа здобуває і розбудовує Царство Боже, живучи тут, на землі.

Гріх, з якого особа висповідалася і більше його не повторювала, сповідати ще раз не потрібно: він є прощений, якщо сповідь була доброю.

Ісус плаче над долею Єрувалиму
Ікона Пресвятої Тройці
Шпаргалка для Сповіді Покаяння: блаженство відновленої любові © Copyright 2017

“Шпаргалка” для Сповіді: добре приготування до Таїнства, що єднає із Богом у любові

Web-сторінка укладена на основі тематичного опрацювання та систематизованого синтетичного викладу
Біблійної мудрості, вчення Катехизму, навчання Св. Отців та доктрини Церкви.